2016 m. Ziemos Kursu Aprašymai

2016 m MAS CV surengtuose Žiemos Kursusuose, stovyklos rengėjai siekė moksleiviams duoti progą apgalvoti, apsvarstyti, apmastyti savo “Irankių diržus” – Dievo dovanas – ir atkreipti dėmesį į Dievo kvietimus kasdieniniuose savo gyvenimuose. Klausimai kurie juos skatino mastyti buvo suteikti ir diskutuojami: Kur Dievas mus šaukia? Kaip galime pagarsinti Dievo balsą, kad mūsų ausys Jį išgirstu? Kaip galime geriau pasiruošti priimti Dievo darbus šiandien? Kuriuos įrankius mums reikėtu išmokti naudoti?  Kuriuos jau gerai valdome?  Kuriu nereikia? Kursų paskaitininkai ir vadovybė iškėlė svarbias temas, kurios aktualios gimnazistams ir jiems suteikė progas apmastyti savo role krikščioniskajam gyvenime.  Moksleiviai dalinasi kursų išdėstytas temas…

1 diena.  “Įrankių diržas”

Štai mes ir vėl atsiradome žiemos kursuose ir nekantravome praleisti visą savaitę su savo draugais Dainavoje. Įsikūrėme ir pradėjome susipažinimo vakarą žaidimu „musical chairs“. Vėliau sukūrėme vaidinimėlius pagal nurodytą situaciją, naudodami mums duotas penkias priemones. Aš manau, kad jie gan juokingai ir kūrybingai išėjo. Užbaigėme vakarą su “Dainavos žaidimu”. Šio vakaro metu, mes tapome vienas kitam artimesni, labiau pažįstami. Sugiedoję vakaro maldą keliavome i savo kambarius  miegoti, nekantriai laukdami sekančios dienos. (Miglė Orentaitė)

2 diena  „Gyvenimo centras“

Per pačią pirmąją paskaitą Darius Polikaitis kalbėjo apie gyvenimo centrą ir žmogaus principus. Buvo remtąsi ateitininko filosofo Prano Dovydaičio trimis pamatiniais klausimais: kas aš esu, ką  aš matau aplink save, kokie mano siekiai bei atsakomybės. Taip pat mes išgirdome apie Viktor Frankl ir jo istoriją koncentracijos stovykloje. Iš jo patirčių supratome, kad žmogiškumą bei teigiamą požiūrį (žvelgti iš kitos pusės) galima išlaikyti sunkiausiose gyvenimo situacijose. Tai aktualu ir mums, jei mes norime prisiimti atsakomybę už tai kas mes esame, kaip galvojame ir elgiamės. Mano nuomone, Kristus yra svarbiausias principas gyvenime, nes jis duoda mums misiją. (Kristina Baršketis)

„Smurtas tarpusavio santykiuose“

Kristina Wayne mums labai įdomiai papasakojo apie paauglių santykius ir smurtą juose (teen dating violence). Prezentacijos metu buvo sudarytos sąlygos kiekvienam dalyvauti – turėjome mažas diskusijos grupes, žiūrėjome filmą, klausėmės paskaitos. Išmokome tiek daug apie mūsų amžiaus paauglius (14-24), kuriems dažnai tenka susidurti su įvairiomis smurto formomis. (Vasara Kulbytė)

3 diena „Žiūrėk į pasaulį kitaip“

Gruodžio 28 d. rytą į Dainavą atvykęs paskaitininkas Vytas Čuplinskas visų mūsų užklausė – kas yra kūrybingumas? Mano manymu, paskaitos metu iškilusi idėja, kad kūrybingumas – tai gebėjimas ”pagauti” gyvenimo vertus momentus, yra geriausias apibūdinimas. Paskaitoje bandėme suprasti, kas gali būti kūrybiškas (kiekvienas pasaulyje), kaip reikia tą kūrybingumą prisijaukinti. Rizika, aistra, baimės nugalėjimas, neatidėliojimas – tai tie dalykai, kurie padeda tą kūrybiškumą prabudinti. Norint būti kūrybišku, reikia suprasti, kad ne viskas bus tobula, ne visada reikia pradėti iš naujo, kai kurie tikslai yra nepasiekiami, o mintys – trumpalaikės. Ir nors iškilo klausimų, tokių kaip „kodėl kartais taip sunku idėjas surasti?“, mane sužavėjo paskaitininko mokėjimas bendrauti su jaunais žmonėmis, jo pristatymo sklandumas ir mokėjimas sudominti paprastais dalykais (garsais, vaizdais, istorijomis). O p. V. Čuplinsko patarimai privertė mane pačią pradėti į pasaulį žiūrėti kitaip. Būk smalsus! Žiūrėk, kad būtų smagu! Ir svajok!” (Julija Garnytė)

„Kas aš esu“

Šiandieną popiet Regina Čyvaitė vedė paskaitą, kurios tema buvo „Kas aš esu“. Kai mes atlikome testą ir sužinojome daugiau apie save bei savo charakterio bruožus, tikrai buvome nustebę. Iš duotų devynių kategorijų kiekvienas sau pritaikėme po vieną ir išsiskirstę grupėmis diskutavome, dalinomės apie tai, kas mus visus sieja. Grįžus į salę vyko bendras aptarimas, kurio metu buvo labai įdomu išgirsti, kokias galimybes turi mūsų draugai kursantai. Paskaitos vedėja mums paliko labai gerą įspūdį ir manau, jog ateityje mes prisiminsime šiuos būdo bruožus ir priimsime save tokius, kokie esame. (Miglė Orentaitė)

4 diena „Dievo rankos“

P. Siliūnienės paskaitoje mes kūrėme mišrios technikos meno projektus naudojant Dievo įrankius- savo rankas. Pradžioje išgirdome apie tradicinę techniką, įvairias medžiagas, metodus bei projekto išdėstymą. Kurdami savo meno kūrinį bandėme atsakyti į klausimus – ką mes matome, jaučiame, kaip mes mąstome ir suprantame grožį. Taip pat išmokome apie centrą, harmoniją, vaizdo judėjimą ir balansą. Šie gabumai mums padėjo sukurti savo kompozicijas ir išplėsti savo mintis apie dovanas kurias Dievas mums suteikia sukuriant žavingus meno kūrinius. (Jokūbas Baranauskas)

“Tikėjimo branduolys“

Kas yra spindintis branduolys katalikų tikėjime? Tai yra klausimas, kurį Dr. Vainis Aleksa mums uždavė paskaitos metu. Jis kalbėjo mums apie maldą ir kaip ji mums padeda tobulėti, būti panašiais į Kristaus apaštalus. Klausydami paskaitos galvojome – kaip kiti mus mato? Kaip atpažįsta, jog esame krikščionys? Priėjome prie bendro atsakymo – mūsų elgesys ir darbai turėtų rodyti mūsų tikėjimo išpažinimą. Paskaitininkas teigė, jog padėdami kitiems mes pradedame matyti kiek daug žmonių padeda mums. Eigoje parašėme tris maldas: pirmoji buvo apie tai, ką Dievas mato mumyse ko kiti nemato ir kaip jis džiaugiasi dėl mūsų; antroji buvo dėl artimo ir mažiau pažįstamo (kuris yra mums pagelbėjęs kokioje nors situacijoje); paskutinė malda buvo apie organizaciją, kuri padėjo mums. Visas maldas sudėjome į labai gražias, mažas dėžutes, kurias patys pasigaminome. Buvo labai įdomu ir ši paskaita tikrai pakeitė mano požiūrį į maldą. (Gilius Aleksa)

5 diena „Priešinimasis blogiui“

Dr. Kazlauskas kalbėjo apie blogį ir kodėl jis egzistuoja pasaulyje. Šiame pasaulyje yra daug blogio ir ypač tikinčiam žmogui kyla abejonių – kodėl? Kodėl egzistuoja blogis, jeigu mes visi gyvename pagal Dievo planą? Dr. Kazlausko paskaita siūlė mintis ir diskusijas apie mūsų rolę, kaip mums kiekvienam asmeniškai priešintis blogiui ir išvengti kasdieninių gundymų. Paskaitininkas siūlė valdyti savo norą būti turtingais materialine prasme, bet siekti būti turtingais savo vidumi, kad galėtume surasti laimę, kurią mums Dievas dovanoja. „Viešpats yra mano Ganytojas, man nieko netrūksta“ (Ps 23:1).

Iš viso, daktaras Kazlauskas ragino mus matyti, kad žmonės turi galimybę pasirinkti būti drąstiškai geri, ar blogi – tačiau Dievo akyse jie vistiek išlieka mylimi. Ši idėja skatina mus pasitikėti Dievu ir jo planu, nors mes jo ir nesuprantame. Tikime, jog Dievo mums duoti įrankiai padės kovoti prieš blogį žemėje ir padės pasiekti laimę! (Karolina Usavičiūtė)

Filmas: “The Good Lie”

Mes žiūrėjome filmą pavadinimu „Geras melas“ („The good lie“). Jo pradžioje buvo daug smurto ir liūdesio, nes visų pagrindinių veikėjų tėvai buvo nužudyti ir vaikai turėjo prisiimti atsakomybę ne tik už save pačius, bet ir už jaunesnius brolius, seseris. Penkių vaikų grupelė keliavo link Kenijos, kur buvo saugu, nes ten nebuvo karo. Iš jų kelionės išmokome, jog dirbant išvien ir padedant kitiems yra geriausias būdas išlaikyti viltį savo gyvenimuose. Supratome, jog emigrantams yra tikrai nelengva įsitirtini kitoje šalyje, šiuo atveju – Amerikoje, bet tuo pačiu aplinkos pakeitimas suteikia galimybę įgyvendinti savo svajones (pavyzdžiui Mamere, kuris troško tapti gydytoju). Daug džiaugsmo, meilės ir sunkumų buvo šiame filme ir visa tai mums siejosi su paskaitose girdėta mintimi, jog padėdami kitiems geriau pažįstame patys save. (Gustė Savukynaitė)

6 diena „Katalikų Tikėjimas ir Pašaukimas“

Sesers Rita Clare Yocches atvykimo sulaukėme šeštadienį popiet. Nuo pat pradžių ji užkrėtė savo pozityvumu. Sesers Ritos gyvenimo istorija ir pasidalinimas, kaip ji artėjo prie savo gyvenimo pašaukimo mums visiems padarė įspūdį. Supratome, jog ypatingai svarbu atsiliepti į Dievo kvietimą, melstis ir veikti siekiant būti laimingais. Taip pat mums iškilo daugybė klausimų: kaip atskirti, kada į mano širdį kalba Dievas?; koks turėtų būti mūsų, kaip krikščionių, požiūris į LGBT?; kokia dienotvarkė būna vienuolynuose? Ir pan. Po paskaitos kartu su sesute ir atvykusiu kunigu šventėme šv. Mišias ir meldėmės už artėjančius Naujuosius Metus, kad būtų palaiminti 2017! (Brigita Petrauskaitė)

Share

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress
Show Buttons
Hide Buttons